Tandpine

 

Hvorfor får man tandpine?

Hvis man pludselig får tandpine, skyldes det normalt betændelse i enten tandroden eller i kæbebenet ved tandens rodspids.

Årsagen er næsten altid et ubehandlet hul i tanden. I begyndelsen mærker man ikke noget, men henfaldet samler næring for bakterier, som breder sig ud i det omgivende væv. Måske opstår der ligefrem en tandbyld med pus omkring rodspidsen.
 


Tandpine kan også skyldes paradentose.

Tandpine kan også hidrøre fra betændt tandkød, uden at der er tale om egentlige huller i tænderne.
 

 

Tandfrembrud

Endelig kan tandpine skyldes tandfrembrud, enten hos helt små børn eller blandt voksne, når visdomstænderne prøver at bryde frem, og der ikke er tilstrækkelig plads i munden.
 
 
 


 


Hvad kan man selv gøre?

 
I de gode gamle dage var løsningen på tandbyller at få dem skåret op og trække tænderne ud én efter én, indtil munden var klartgjort til et gebis. For hver tandpine blev smerten først dulmet med varme omslag og senere alkohol, hvilket var billigere end at besøge tandlægen. Da tænderne alligevel skulle ud, var der ikke så meget at miste. 
 
Dette er ikke løsningen i dag. Bestil i stedet for tid hos tandlægen og få årsagen til tandpinen fjernet.  
 
Såfremt tandpinen opstår i dagtimerne, er det bedste straks at ringe til os og få booket en tid. Uanset om klinikkens aftalebøger er fyldte vil vi altid være parate til at tage imod patienter med tandpine og få dig stoppet ind til en nødbehandling i løbet af dagen.     
 
Tandpinen vil ofte i starten kunne dæmpes med smertestillende tabletter. Opstår tandpinen om aftenen eller i løbet af natten, så tag smertestillende tabletter, indtil  du kan komme under behandling.
 
Det er muligt, at tandpinen forsvinder, men den kommer igen, hvis man ikke gør noget ved den. Akut tandpine er overordentlig ubehageligt.
 
Op til en weekend bør du ikke udskyde tandlægebesøget og tænke, at "det går nok". Det er dyrt og kræver megen tid at besøge tandlægevagten i weekenden, som ligger i Hillerød og i København. Se menupunktet om "Nødkontakt". 
 
Såfremt det ikke er muligt at komme i kontakt med en tandlæge, kan du forsøge at kontakte lægevagten med henblik på evt. smertestillende behandling og måske penicillin behandling.Til forside
Print
 

Tandlæge Kirsten Handberg ApS | Fiolgade 7, 3000 Helsingør | CVR: 16723134 | Tlf. 49 21 27 02 | E-mail: klinik@kirstenhandberg.dk

Skriv evt. en anmeldelse - Vi vil være Helsingørs fortrukne tandlæge
Vurderet 5/5 på baggrund af 4 stemmer på Facebook