GrindCare

 
 
 
 
 
 

Hvad er bruksisme?


Bruksisme skyldes hyperaktivitet i kæbemuskulaturen – dvs. kraftige kæbebevægelser uden nogen egentlig funktion. Bevægelserne medfører ufrivilligt skurrende tænder under kraftig sammenbidning.


50.000 danskere lider af bruksisme


Bruksisme opdeles normalt i akut og kronisk bruksisme. Godt 50.000 danskere skønnes at lide af enten akut eller kronisk bruksisme. Dette betyder, at de hver dag døjer med tandproblemer, smerter i hoved, nakke, skuldre og lignende gener, der alle er med til at forringe deres livskvalitet.
 

Kronisk bruksisme


Kronisk bruksisme kan forekomme om dagen eller om natten. Det er især bruksisme om natten, der giver de alvorlige symptomer som nedslidning af tænder, muskelspænding og hovedpine.
 

Akut bruksisme


Akut bruksisme kan ramme alle mennesker, der er i stressede situationer – fx atleter i kamp, eller personer, der skal overholde en deadline

 

Hvorfor skærer man tænder?


Årsagerne til tænderskæren er – på trods af problemets store udbredelse – ikke altid lige åbenlyse eller entydige. Faktorer som tandstilling og bid er til manges overraskelse ikke væsentlige – det er i nervesystemet, forklaringen skal søges.
 

Mange årsager til tænderskæren


I hjernestammen findes en slags ’motor’, som aktiverer kæbernes lukkemuskler. Hos nogle mennesker er motorens aktivitet kronisk forhøjet, hos andre kan visse former for medicin samt stress og uro øge aktiviteten i kæbemusklerne.

GRINDCARE stopper enhver ansats til sammenbid om natten, lige som kontinuerlig behandling vænner patienten af med at skære tænder.
 

Kæbemusklerne skal påvirkes


Ideen med GRINDCARE er at indlære et nyt mønster hos brugeren, der under søvnen intet mærker. Undersøgelser viser, at antallet af sammenbid i kæbemusklerne falder med omkring 50 % i løbet af de første to uger, hvilket betyder langt færre sammenbid og dermed mindre tænderskæren.

 

Bruksisme ødelægger tænderne


Bruksisme kan medføre alvorlige dentale skader, for eksempel nedslidning af tænderne, skader på læbe og tunge, løse tænder, tandkødslommer, tandsmerter og hovedpine.
 

Nakkesmerter og kronisk hovedpine


Bruksisme sættes desuden ofte i forbindelse med nakkesmerter og kronisk hovedpine, lige som den på længere sigt kan føre til problemer med kæbeledet i form af knæklyde eller ømhed i kæbemusklerne.  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Til forside
Print
 

Tandlæge Kirsten Handberg ApS | Fiolgade 7, 3000 Helsingør | CVR: 16723134 | Tlf. 49 21 27 02 | E-mail: klinik@kirstenhandberg.dk

Skriv evt. en anmeldelse - Vi vil være Helsingørs fortrukne tandlæge
Vurderet 5/5 på baggrund af 4 stemmer på Facebook