Rodspidsbetændelse

 
Rodspidsbetændelse forekommer, når betændelsen også involverer tandens omgivende knogle. Betændelsen kan være tilknyttet en tidligere rodbehandling af tanden, hvilket er beskrevet under menupunktet "Øvrige emner", Rodbehandling.  
 
 

Rodbetændelse i en tand som er rodbehandlet

Hvis tanden allerede er rodbehandlet, kan der godt af og til opstå en ny rodbetændelse. Det skyldes mange gange, at rodfyldningen ikke kan nå helt ud til rodspidsen på grund af krumme rodspidser. Årsagen kan også være små ekstra rodkanaler, der som et floddelta breder sig ud i den nederste del af roden på tanden. Desuden kan bakterierne ved rodspidsen være meget aggressive og derfor svære at nedkæmpe, hvorfor rodbetændelsen kan komme igen.
 
(På nedenstående billeder er rodbehandlingen gået godt. Den afbøjet rod er rodfyldet helt ud til rodspidsen, og samtidig er alle de små bikanaler fyldt med cement).
 
 
 
 
  
Får man en rodbetændelse i en rodbehandlet tand, har man i realiteten tre muligheder for at afhjælpe tilstanden:

1). Man kan forsøge at lave rodbehandlingen om i håb om at gøre den bedre, det vil sige mere tæt i anden omgang samt få slået alle bakterierne ihjel. Det kaldes for en REVISION af rodfyldningen.

2). Hvis der sidder en stift i rodkanalen, eller man skønner, at det ikke nytter at lave rodfyldningen om, da rodbehandling er optimal, kan man via KIRURGI (rodspids-operation) fjerne noget af den syge rodspids.

3). Hvis en rodbetændelse har ødelagt alt kæbebenet omkring roden, eller tandroden er revnet, hvilket kan ske med en stift i rodkanalen, må der foretages TANDUDTRÆKNING.


Rodspidsoperation

Rodbehandling lykkes ikke altid.  I ca. 5—20 % af alle rodbehandlingerne forsvinder infektionen ikke fra tanden. Grunden til at infektionen ikke forsvinder, kan skyldes røddernes form eller forkalkninger i rodkanalerne. Hermed kan bakterierne ikke fjernes fuldstændigt fra kanalerne.
Betændelsen vil dermed ikke forsvinde omkring rodspidsen, hvilket kan give smerter/tandbyld eller være symptomløst.

Rodspidsoperation foretages under lokalbedøvelse, hvor betændelsen og det betændte væv fjernes omkring rodspidsen.

 

1.                                                                                    2.  
     
 
 
3.                                                                                 4.
   
 


 

Til forside
Print
 

Tandlæge Kirsten Handberg ApS | Fiolgade 7, 3000 Helsingør | CVR: 16723134 | Tlf. 49 21 27 02 | E-mail: klinik@kirstenhandberg.dk

Skriv evt. en anmeldelse - Vi vil være Helsingørs fortrukne tandlæge
Vurderet 5/5 på baggrund af 4 stemmer på Facebook